Jste zde: orlenunipetroldoprava.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  ORLEN Unipetrol Doprava investuje téměř 200 milionů korun do zabezpečovacího zařízení ETCS

17-10-2023

Společnost ORLEN Unipetrol Doprava, z rafinérské a petrochemické skupiny ORLEN Unipetrol, investuje do jednotného evropského vlakového zabezpečovače ETCS (European Train Control System). ORLEN Unipetrol Doprava, jeden z významných železničních nákladních dopravců v České republice, bude provozovat ETCS na  devatenácti vozidlech. Tímto krokem zvyšuje bezpečnost, efektivitu a interoperabilitu svého vozového parku jak na domácích, tak i na zahraničních tratích, a dále posiluje spolupráci a synergii mezi železničními přepravními společnostmi skupiny ORLEN v Polsku a České republice. Projekt je spolufinancován Státním fondem dopravní infrastruktury a Operačním programem Doprava Ministerstva dopravy.

„Systémem ETCS bude vybaveno celkem devatenáct kolejových vozidel, mezi nimiž jsou čtyři lokomotivy řady 753.6 (Bizon), osm lokomotiv řady 753.7 (Brejlovec) a sedm lokomotiv řady 383 (Vectron),“ upřesňuje Jaroslav Dvořák, jednatel společnosti ORLEN Unipetrol Doprava, a dodává: „Investice do ETCS činí téměř 200 milionů korun, přičemž zhruba 50 % z této částky je financováno ze Státního fondu dopravní infrastruktury a Operačního programu Doprava Ministerstva dopravy.“

Investicí do moderního jednotného evropského vlakového zabezpečovače ETCS (European Train Control System) naplňuje společnost ORLEN Unipetrol Doprava nejen evropské a národní regulace a normy, ale také svoji vlastní bezpečnostní strategii, která má pro ni zásadní význam. ETCS zvyšuje bezpečnost železniční dopravy a současně nahrazuje množství různých, nespolupracujících a často zastaralých národních vlakových zabezpečovacích systémů v jednotlivých zemích.

Společnost ORLEN Unipetrol Doprava patří mezi významné železniční nákladní dopravce v České republice a se smluvními partnery zajišťuje přepravu nejen do sousedních zemí, ale i do Holandska či na Balkán. Na železničním trhu nabízí široké portfolio služeb. Kromě přepravy chemických produktů se zaměřuje také na spedici, pronájem železničních vozů, na opravárenské a čisticí služby a na konzultační činnost. Jejími zákazníky jsou nejen členové mezinárodní skupiny ORLEN, ale i nezávislé společnosti včetně významných železničních zasilatelů, zahraničních dopravců a chemických závodů bez vazby na holding.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává téměř 6 000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a to zejména v oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Kontakt: Lada Gadas, telefon: +420 705 839 909, email: lada.gadas@orlenunipetrol.cz